Geraardsbergen

Keerpunt Geraardsbergen

“It takes a village to raise a child” 

We kijken vanuit een holistische manier naar de jongeren en proberen hen zoveel mogelijk te coachen tot zelfredzame bewust-kritische medemensen. Daarbij zetten we vooral in op de meerwaarde van coöperatie, ervaringsgericht leren met een open blik op de wereld en intrinsieke motivatie. 

Mentoren

Kom meer te weten over de mentoren die je zullen begeleiden hier bij ons in Keerpunt Geraardsbergen! 

tom walraevens

mentor

Na vele jaren, te vergeefs verandering proberen te brengen in het klassieke onderwijs, stond ik 5 jaar geleden mee aan de wieg van dit gloednieuwe, ambitieuze, pedagogisch eleverend project. 

Als natuurmens in hart en nieren, ben ik naast ‘bloemetjes- & bijtjes-‘ en gezondheidskundige ook een gedreven zanger- muzikant en wereldreiziger. Tijdens winter- en zomervakanties kan je mij steevast in één of andere bergstreek, met of zonder latten, touwen ea, binnen of buiten Europa, terug vinden. ‘De wereld’ op een avontuurlijke manier, met tent en rugzak verkennen, mijn ervaringen delen met jongeren en hen zodoende mee op sleeptouw nemen, is één van de grote passies in mijn bestaan… 

‘Cause it’s a magnificent world we live in… Let’s not waste it.’ want we krijgen de aarde slechts in bruikleen van onze kleinkinderen…

Als creatieve duizendpoot en ‘manusje van al’, kan ik mij nu vrank en vrij uitleven in de cursussen exploratie, (focus)atelier, onderzoek, kring, klasraad, actua, VABO, burgerschap, welzijn, planning & reflectie en leerlingenbegeleiding. 

Voor mij vormen kleinschaligheid, zelfredzaamheid, kritisch sociale burgerzin, op maat gesneden coaching tot zelfontplooiing en een open wakkere mind-set, essentiële pijlers in de vorming en opvoeding van jongeren – zij zijn immers onze toekomst, ons grootste goed – …

“If it takes a village to raise a child”, dan is Keerpunt letterlijk en figuurlijk een belangrijk ‘keerpunt’ om deze zeer oude, wijze woorden opnieuw kracht bij te zetten… en daar zet ik met veel plezier, liefde en enthousiasme mijn schouders mee onder! 

Lid raad van bestuur en vestigingsverantwoordelijke

steven cnudde

mentor

Sedert mijn 16de wist ik ‘ik word leraar en wil jongeren bieden wat ze écht nodig hebben en een verschil maken in de educatiewereld’. Zo ben ik wiskunde gaan studeren. Nadien is dit gevoel enkel toegenomen en heb ik me meer dan 20 jaar verdiept in allerlei pedagogieën, ervaringsgerichte resultaten en nieuwe initiatieven. 

Ik heb enkele jaren een bijlesbureau wiskunde gehad waar spectaculaire resultaten behaald werden met ‘rampstudenten’. War mij dieper inzichten gaf en mijn intuïtie bevestigde rond hoe leren écht werkt. Intrinsieke motivatie en vakoverschrijdend werken zijn daar belangrijke ingrediënten van, beide zijn ze onderdeel van de Freinetpedagogie. 

Zelf ben ik autodidactisch en beelddenkend aangelegd, waardoor ik geloof dat veel jongeren zelfsturend kunnen zijn. Sinds ik weet dat ik een beelddenker ben, begrijp ik ook beter hoe ik zelf leerde als kind en hoe het bij andere kinderen kan werken. 

Naast wiskunde heb ik veel persoonlijke groei achter de rug en leren omgaan met uitdagingen in het leven. Voor mij is educatie pas compleet als we jongeren veerkrachtig en zelfbewuste helpen worden en in staat om samen te werken met anderen op een verbindende manier. 

In Freinetpedagogie spreekt mij het aspect van de ‘leerling-maker- bijzonder aan omdat dat net ook grote leersnelheden creëert waarbij leren boeiend blijft. 

Ik hou van mijn gezin en vrienden, zingen, muziek magen, spelen, creatief bezig zijn en genieten, de natuur en dieren, yoga, meditatie,… 

anaïs govaerts

mentor

Onze kring bij Keerpunt start steevast met een gevoelensrondje en dan kiezen we voor onszelf een kleur die bij ons past die dag of een gebouw of een stuk fruit. Het leukste vind ik wanneer ik mezelf mag vergelijken met een dier. Meestal voel ik me een grote bruine beer, die haar welpen beschermt met haar leven. Jongeren een veilig en vertrouwt gevoel geven en ervoor zorgen dat hun welbevinden goed zit, is voor mij het allerbelangrijkste. Immers, wanneer het welbevinden laag is, dan kan niet tot leren worden overgegaan. 

Een vlinder is ook een dier waar ik me vaak mee associeer. Geduld, vertrouwen en besef dat alles tot bloei komt wanneer de tijd rijp is. Zelf startte ik mijn werkloopbaan als boekhouder, maakte dan een ommezwaai en ging enkele jaren aan de slag als onthaalouder, maar kwam pas echt tot bloei bij Keerpunt, wanneer ik de kans kreeg om jongeren te helpen groeien. Ik vind het fantastisch om te zien hoe jongeren, die de tijd hebben gekregen om zichzelf te leren kennen, stralen bij het tonen van hun talenten. Als gecertifieerd kinderyogadocente breng ik de jongeren ook graag de voordelen van yoga en meditatie bij. 

Ik geef alle cursussen graag mee vorm maar vooral bij het begeleiden van de cursussen klaskas, klasraad, exploratie, atelier en planning voel ik me als een vis in het water. Ik vind het ook heel fijn om leerlingen te coachen en hen te begeleiden op hun pad naar de zon. 

Naast mentor bij Keerpunt Geraardsbergen, sta ik in voor de algemene boekhouding en administratie van alle Keerpuntvestigingen en ben ik eveneens lid van de Raad van Bestuur. 

JENNEVE ABANO AYING

mentor

“You must strive to find your own voice because the longer you wait to begin, the less likely you are going to find it all” – Dead Poets Society (1989) 

Als kind was ik altijd al gefascineerd door verhalen: hoe je door het vertellen van verhalen een heel nieuwe wereld kunt presenteren en hoe die wereld zo veel nieuwe inzichten kan bieden. Deze verhalen namen voor mij verschillende vormen aan: in dans, muziek en theater vond ik een passie in expressie. Het veranderde de toen-voor-mij-nog-onbekende en grijze buitenwereld naar iets avontuurlijks en magisch. Creatie was de taal die ik sprak voor ik het Nederlands volledig bemachtigde. 

Als jongere leerde ik, door mijn dagen al lezend door te brengen, op een veilige manier nieuwe dingen kennen en ontwikkelde ik een gedrevenheid voor schrijven zowel in het Nederlands als in het Engels. Het is deze vaardigheid die ik in het hoger onderwijs verder heb kunnen ontwikkelen. Na een paar zoekende en uitdagende jaren, koos ik voor de richting Taal-en Letterkunde aan de UGent. Ik sloot me aan bij een schrijversvereniging Prometheus en won de Schrijfwedstrijd Klimaatverandering Voor Gentse scholieren en studenten (https://www.clifi.ugent.be/). Daarnaast verspreidde ik mijn poëzie ook online waardoor ik in veel domeinen bevestiging kreeg dat taal wel degelijk dingen tot beweging kan brengen: taal kan doen nadenken, taal kan emoties een plaats geven en – misschien wel het allerbelangrijkste – taal geeft een stem!

Als mentor hoop ik mijn passie voor taal en expressie door te kunnen geven aan de volgende generatie. Dit doe ik vooral via de cursussen ‘Kring’, ‘Vrije Tekst’, ‘Boekenronde’, ‘Cultuur en expressie’ en in de ‘Vrije Ateliers’. Daarnaast sta ik ook in voor de PR van de school waardoor Keerpunt ook op sociale media een stem krijgt. 

lenaïk lason

mentor

Door de geschiedenis te kennen kan je de toekomst grotendeels voorspellen. Als gepassioneerde in geschiedenis wil ik graag de jongeren mee op pad nemen. Het mooie van de Freinetpedagogie is dat je niet in hokjes mag denken en dus net mag gaan exploreren hoe alles met elkaar verbonden is. Hoe alles invloed heeft op elkaar en hoe iets zomaar tot stand komt of is gekomen als er niet een verhaal, een theorie, een formule aan zou verbonden zijn. De Freinetpedagogie omarmt dit principe en daar kan ik alleen maar achterstaan. 

Het is een vorm van onderwijs waar ik in geloof en mocht ik teruggaan in de tijd zou ik zelf ook zo een vorm van onderwijs verkiezen. Ik herinner me goed hoe een bepaalde leerkracht invloed had op vakken die ik net graag volgde. Ik hoop hiermee ook leerlingen te kunnen bereiken die net in onze tijden van nu kunnen afdwalen in de overload aan informatie en soort van informatie. 

Zelf ben ik maatschappelijk werkster. Ik heb jaren in de integratie sector gewerkt waar ik mensen, volwassenen en families mocht begeleiden. Ik heb mijn hart verloren aan de zorgsector waardoor ik ook graag de zorg van onze leerlingen op school op mij neem. 

De kinderen zijn onze toekomst en graag maak ik deel uit van ons team om hier hopelijk een rol in te spelen. 

adeline dubois

mentor

Hier komt meer tekst.

CLB vestiging geraardsbergen

  • Adres: Kattestraat 5 9500 Geraardsbergen
  • Telefoonnummer: 054 41 12 84
  • Email: info@clboudenaarde.be

Onze Partners

Hier komen de partners.

Contacteer ons

adres

Kaai 5 9500 Geraardsbergen

email (voorkeur)

geraardsbergen@keerpuntscholen.be

Telefoon

Tel: 054 46 00 75