Geraardsbergen

Keerpunt Geraardsbergen

“It takes a village to raise a child” 

We kijken vanuit een holistische manier naar de jongeren en proberen hen zoveel mogelijk te coachen tot zelfredzame bewust-kritische medemensen. Daarbij zetten we vooral in op de meerwaarde van coöperatie, ervaringsgericht leren met een open blik op de wereld en intrinsieke motivatie. 

Mentoren

Kom meer te weten over de mentoren die je zullen begeleiden hier bij ons in Keerpunt Geraardsbergen! 

Tom Walraevens

mentor

Na vele jaren, te vergeefs verandering proberen te brengen in het klassieke onderwijs, stond ik 6 jaar geleden mee aan de wieg van dit gloednieuwe, ambitieuze, pedagogisch eleverend project. 

Als natuurmens in hart en nieren, ben ik naast ‘bloemetjes- & bijtjes-‘ en gezondheidskundige ook een gedreven zanger- muzikant en wereldreiziger. Tijdens winter- en zomervakanties kan je mij steevast in één of andere bergstreek, met of zonder latten, touwen ea, binnen of buiten Europa, terug vinden. ‘De wereld’ op een avontuurlijke manier, met tent en rugzak verkennen, mijn ervaringen delen met jongeren en hen zodoende mee op sleeptouw nemen, is één van de grote passies in mijn bestaan… 

‘Cause it’s a magnificent world we live in… Let’s not waste it.’ want we krijgen de aarde slechts in bruikleen van onze kleinkinderen…

Als creatieve duizendpoot en ‘manusje van al’, kan ik mij nu vrank en vrij uitleven in de cursussen exploratie, (focus)atelier, onderzoek, kring, klasraad, actua, VABO, burgerschap, welzijn, planning & reflectie en leerlingenbegeleiding. 

Voor mij vormen kleinschaligheid, zelfredzaamheid, kritisch sociale burgerzin, op maat gesneden coaching tot zelfontplooiing en een open wakkere mind-set, essentiële pijlers in de vorming en opvoeding van jongeren – zij zijn immers onze toekomst, ons grootste goed – …

“If it takes a village to raise a child”, dan is Keerpunt letterlijk en figuurlijk een belangrijk ‘keerpunt’ om deze zeer oude, wijze woorden opnieuw kracht bij te zetten… en daar zet ik met veel plezier, liefde en enthousiasme mijn schouders mee onder! 

Lid raad van bestuur en vestigingsverantwoordelijke

Anaïs Govaerts

mentor

Onze kring bij Keerpunt start steevast met een gevoelensrondje en dan kiezen we voor onszelf een kleur die bij ons past die dag of een gebouw of een stuk fruit. Het leukste vind ik wanneer ik mezelf mag vergelijken met een dier. Meestal voel ik me een grote bruine beer, die haar welpen beschermt met haar leven. Jongeren een veilig en vertrouwt gevoel geven en ervoor zorgen dat hun welbevinden goed zit, is voor mij het allerbelangrijkste. Immers, wanneer het welbevinden laag is, dan kan niet tot leren worden overgegaan. 

Een vlinder is ook een dier waar ik me vaak mee associeer. Geduld, vertrouwen en besef dat alles tot bloei komt wanneer de tijd rijp is. Zelf startte ik mijn werkloopbaan als boekhouder, maakte dan een ommezwaai en ging enkele jaren aan de slag als onthaalouder, maar kwam pas echt tot bloei bij Keerpunt, wanneer ik de kans kreeg om jongeren te helpen groeien. Ik vind het fantastisch om te zien hoe jongeren, die de tijd hebben gekregen om zichzelf te leren kennen, stralen bij het tonen van hun talenten. Als gecertifieerd kinderyogadocente breng ik de jongeren ook graag de voordelen van yoga en meditatie bij. 

Ik geef alle cursussen graag mee vorm maar vooral bij het begeleiden van de cursussen klaskas, klasraad, exploratie, atelier en planning voel ik me als een vis in het water. Ik vind het ook heel fijn om leerlingen te coachen en hen te begeleiden op hun pad naar de zon. 

Naast mentor bij Keerpunt Geraardsbergen, sta ik in voor de algemene boekhouding en administratie van alle Keerpuntvestigingen en ben ik eveneens lid van de Raad van Bestuur. 

Jenneve Abano Aying

mentor

“You must strive to find your own voice because the longer you wait to begin, the less likely you are going to find it all” – Dead Poets Society (1989) 

Als kind was ik altijd al gefascineerd door verhalen: hoe je door het vertellen van verhalen een heel nieuwe wereld kunt presenteren en hoe die wereld zo veel nieuwe inzichten kan bieden. Deze verhalen namen voor mij verschillende vormen aan: in dans, muziek en theater vond ik een passie in expressie. Het veranderde de toen-voor-mij-nog-onbekende-en-grijze-buitenwereld naar iets avontuurlijks en magisch. Creatie was de taal die ik sprak voor ik het Nederlands volledig bemachtigde. 

Als jongere leerde ik, door mijn dagen al lezend door te brengen, op een veilige manier nieuwe dingen kennen en ontwikkelde ik een gedrevenheid voor schrijven zowel in het Nederlands als in het Engels. Het is deze vaardigheid die ik in het hoger onderwijs verder heb kunnen ontwikkelen. Na een paar zoekende en uitdagende jaren, koos ik voor de richting Taal-en Letterkunde aan de UGent. Ik sloot me aan bij een schrijversvereniging Prometheus en won de Schrijfwedstrijd Klimaatverandering Voor Gentse scholieren en studenten (https://www.clifi.ugent.be/). Daarnaast verspreidde ik mijn poëzie ook online waardoor ik in veel domeinen bevestiging kreeg dat taal wel degelijk dingen in beweging kan brengen: taal kan doen nadenken, taal kan emoties een plaats geven en – misschien wel het allerbelangrijkste – taal geeft een stem!

Als mentor hoop ik mijn passie voor taal en expressie door te kunnen geven aan de volgende generatie. Dit doe ik vooral via de cursussen ‘Kring’, ‘Vrije Tekst’, ‘Boekenronde’, ‘Cultuur en expressie’ en in de ‘Vrije Ateliers’. Daarnaast sta ik ook in voor de PR van de school waardoor Keerpunt ook op sociale media een stem krijgt. 

Riet Decuyper

mentor

Als mama heb ik altijd gezegd: ‘Ik zet kinderen op de wereld om hen die wereld te laten zien en beleven.’ Nu ze wat ouder zijn hoop ik stiekem dat ze deel zullen uitmaken van een actieve kritische kern in hun wereld die zich niet zomaar laten zeggen wat anderen over hun hoofd beslissen. 

Op school is het niet anders. Samen met ons team zie ik het als mijn taak om onze leerlingen ‘wakker’ te houden en tegelijk te luisteren naar wat zij willen. Voorheen stond ik in de Tienerschool van Brussel en daar was het ook belangrijk om coach te zijn voor de jongeren. Hen een stem geven, op school en daarbuiten, hun empathie aanscherpen, hun emoties leren verwoorden, … Vaardigheden die even belangrijk zijn om later sterk en zelfeigen in het leven te staan.

En als de wereld niet tot bij ons komt, dan stappen we uiteraard zelf die wijde wereld in. Zelf doe ik ook niet liever dan ‘op zwier gaan’, in al zijn facetten, verloren rijden is deel van het avontuur, zolang er muziek, kaas en wind is!

Sarah Van Lierde

mentor

Na meer dan 20 jaar werkervaring in de privésector, heb ik besloten om mijn koers te wijzigen naar het onderwijs. Toen ik begon bij Keerpunt als wiskundementor, was de Freinetpedagogie voor mij nog onbekend terrein. Al gauw voelde dit vertrouwd aan, mede door de familiale en warme sfeer die er heerst. Hier draait het niet alleen om lesgeven, maar ook om het aanwakkeren van nieuwsgierigheid, creativiteit en teamwork. Bij onze school wordt iedere leerling gezien en aangemoedigd om zijn eigen weg te vinden.

Deze aanpak past perfect bij mijn stijl van lesgeven. Ik ben van nature empathisch, leergierig en geef nooit op. Mijn prioriteit is dat mijn leerlingen zich veilig en begrepen voelen in de klas, dan pas kan het leeravontuur beginnen. Alle leerlingen verdienen gelijke kansen, ongeacht hun leerbehoeften of achtergrond. Ik streef ernaar om leerstof helder en passend over te brengen, zodat elke leerling vooruitgang kan boeken. Mijn hart maakt dan ook een vreugdedansje als ik zie dat een leerling een stapje in de juiste richting zet.

Het mooie aan lesgeven is dat je elke dag als mentor bijleert. Het is als een wisselwerking van kennis, ervaring en gedachten, zowel van mentor naar leerling als andersom. Dit verklaart waarom de volgende uitspraak zo goed past: “Ik ben geen leraar, slechts een medereiziger aan wie je de weg hebt gevraagd. Samen wijzen we vooruit, zowel voor mijzelf als voor jou.”

Adeline Dubois

mentor

Hier komt meer tekst.

Lotte van Steenberghe

mentor

Ik ben Lotte, meer dan 20 jaar geleden ben ik afgestudeerd als licentiaat informatica. Na eerst enkele jaren bij de Vlaamse overheid gewerkt te hebben als analyse expert, zette ik 17 jaar geleden de stap naar het hoger onderwijs. De voorbije jaren was ik al verschillende keren op keerpunt te vinden als vrijwilliger en als moeder van 2 leerlingen. Ik ben heel blij nu het traject, dit is vooral wiskunde, in de derde graad voor mijn rekening te nemen.

Met een passie voor zowel het onderwijs als wiskunde, ben ik vastbesloten om een inspirerende en ondersteunende leeromgeving te creëren waarin uw kinderen kunnen gedijen. Ik geloof sterk in de filosofie van Freinet-onderwijs, waarin actieve betrokkenheid, autonomie en leren vanuit ervaring centraal staan.

Mijn benadering van wiskundeonderwijs is erop gericht om leerlingen aan te moedigen hun eigen leerroute te ontdekken en te volgen. Ik geloof in het belang van het verbinden van wiskundige concepten met de echte wereld, en ik zal er alles aan doen om ervoor te zorgen
dat de lessen uitdagend, boeiend en relevant zijn voor de leerlingen.

Als leerkracht streef ik ernaar een ondersteunende en inclusieve omgeving te creëren waarin alle leerlingen zich gehoord, gezien en gewaardeerd voelen. Ik kijk ernaar uit om samen te werken met u allen en om een positieve impact te hebben op het leertraject van uw kinderen.

Talitha Ghyselinck

mentor

Hola! Ik ben Talitha. De betekenis van mijn naam Talitha Koumi is: ‘Meisje, sta op en leef je leven’, en dat neem ik absoluut ter harte. Net als Keerpunt! Ik stond van bij het begin aan de wieg van dit vernieuwend onderwijsproject.

Dit jaar sta ik in voor de overkoepelende zorgcoördinatie, maar neem ook de leerlingbegeleiding van Keerpunt Geraardsbergen op mij. Ik vind het zeer belangrijk om jongeren te begeleiden in hun traject om op een zelfstandige, kritische, bewuste en veerkrachtige manier in het leven te staan. Oog hebben voor het mentaal welbevinden voor onze leerlingen is absoluut geen overbodige luxe, want je kan pas tot leren komen als je goed in je vel zit.

Naast Keerpunt heb ik mijn eigen praktijk in rouw- en verliesbegeleiding en ben jongerencoach/studiebegeleiding. Verder heb ik een enorme passie voor talen, andere culturen en geschiedenis. Samen met mijn gezin bezoek ik dan ook vaak andere oorden. Dit is nog een prehistorisch overblijfsel van mijn vorige job in de luchtvaartsector en als leerkracht toerisme/Frans. Ik hou ontzettend van Frida Kahlo en Nick Cave en maak ik een vreugdesprongetje bij Mary Poppins, The Sound of Music, de voorjaarsklassiekers, koffie bij het opstaan, yinyoga, rugby, een straaltje zonneschijn en verhelderend maanlicht.

‘You only have one body – respect it.
You only have one mind – feed it.
You only have one life – live and enjoy it.
Des’ree

CLB vestiging geraardsbergen

  • Adres: Kattestraat 5 9500 Geraardsbergen
  • Telefoonnummer: 054 41 12 84
  • Email: info@clboudenaarde.be

Onze partners

Volkstuinen Geraardsbergen

Contacteer ons

adres

Kaai 5 9500 Geraardsbergen

email (voorkeur)

geraardsbergen@keerpuntscholen.be

Telefoon

Tel: 054 46 00 75