Antwerpen

Keerpunt Antwerpen

Sinds september 2023 is Keerpunt Antwerpen van start gegaan

Kinderkunstencentrum hetpaleis biedt ons onderdak. Zo wortelt de kleinschalige vestiging IN de stad Antwerpen en verleggen we onze grenzen steeds verder als actieve buurtspelers. De buitenwereld (dichtbij en veraf) is ons canvas en samen nemen we het proces onder handen om leerlinggestuurd en vakoverschrijdend op onderzoek te gaan. Met een open blik en in verbinding hopen we dat elke leerling zich ook echt thuis voelt in hartje Antwerpen en ver daarbuiten. In de vorm van ateliers nodigen we zo veel mogelijk specialisten uit het brede maatschappelijke veld uit om ons te begeleiden in onze zoektocht. Een school in de wereld dus. 

antwerpen stad

Mentoren

Kom meer te weten over de mentoren die je zullen begeleiden hier bij ons in Keerpunt Antwerpen! 

Inge Bulens

mentor

35 jaar geleden stapte ik vol overtuiging in het onderwijs. Het grootste plezier beleef ik nog steeds IN de klas, SAMEN met mijn leerlingen. Ik maak er een erezaak van om mijn publiek te enthousiasmeren, uit te dagen, te coachen, alter te houden en op cultureel/maatschappelijk vlak onder te dompelen. Mijn vakbekwaamheid situeert zich voornamelijk binnen het domein van de Nederlandse taal en literatuur, de humane wetenschappen en (kunst)historische cursussen. Zowel privé als op school vlak gaat mijn passie uit naar het brede culturele veld: literatuur, muziek, film, kunst en vooral theater staan hoog op mijn wekelijkse bucketlist. 

De cohesie tussen school maken en leven in de maatschappij is voor mij uiterst belangrijk; beiden vullen elkaar naadloos aan. Inzetten op LEREN IS LEVEN is levensnoodzakelijk. Al een hele tijd kriebelt de microbe om te kiezen voor een alternatieve vorm van leren. Onder het motto “smaken verschillen” geloof ik sterk in het aanbieden van gevarieerde onderwijsvormen.  

SAMEN uitbreken, samen breed denken en filosoferen, samen actueel materiaal uitspitten, als mentor en leerling gewoon eens samen je goesting doen… vat voor mij alles samen. Caroline Pauwels roept in haar essay Ode aan de verwondering op om opnieuw met die kinderlijke blik naar de wereld te kijken, in wetenschap en kunst, maar ook in de grote en kleine momenten van elke dag. Mijn droom om met een groep jongeren door de stad te zwerven en alle impulsen mee te nemen naar de schoolruimte wordt steeds urgenter. Ik kan niet meer aan de kantlijn blijven staan! 

Ik wil heel bewust de onderwijsuitdaging opnieuw voelen en beleven en die vind ik terug in de Freinetpedagogie van de Keerpuntscholen en daarom gooi ik alles in de strijd om Keerpunt Antwerpen coöperatief uit te bouwen! 

Of ook wel (in willekeurige volgorde): koffieslurper – krantenverslinder – boekenworm – cultuurmens – stadswandelaar – terrasjeplakker – luistervink – buurtjesmens – denker (soms té) – babbelaar – mama – digibeet (geef mij maar papier) – keukenramp – zoetebek

Elke Huybrechts

mentor

Ik ben Elke Huybrechts (die/diens), geboren in 1994 en afkomstig uit Antwerpen. Mijn schoolgeschiedenis is er één die gedomineerd wordt door het methodeonderwijs. Als kind zat ik op de ervaringsgerichte lagere school De Regenboog, waar mijn vader directeur was en mijn moeder leraar NT2. De gesprekken thuis gingen toen vaak over onderwijs en dat is altijd zo gebleven. In de middelbare school zat ik op Stedelijk Lyceum Groenhout, ook een ervaringsgerichte. Daar heb ik me volop, in vrijheid en in passie kunnen ontwikkelen als jong mens. Vaak vertel ik tegen anderen hoe graag ik als tiener naar school ging, om aan te tonen dat het niet overal ‘corvee’ is. Voor mij was Groenhout een tweede thuis, waar ik me gezien en erkend voelde, wat mogelijk was door de kleinschaligheid en dat daardoor iedereen elkaar kende. Na mijn passage aan de Universiteit Gent en UAntwerpen, waar ik Taal- en Letterkunde (Latijn-Nederlands) en Theaterwetenschappen studeerde, ben ik dan ook met volle goesting teruggekeerd naar mijn heimat. Ik heb vijf jaar lang lesgegeven op de school waar ik als jongeling alle kansen kreeg. Die vijf jaren waren vormend voor mij als leraar, maar ook als mens. 

In het schooljaar van 2020-2021 maakte ik kennis met Keerpunt. Via een onlineoproep kwam ik in Keerpunt Oudenaarde terecht en werd ik aangesteld als mentor voor de Atelierwerking aldaar. Op vraag van de leerlingen zag een atelier Latijn het levenslicht. Later gaf ik niet alleen Latijn, maar ook creatief schrijven en een atelier over feminisme. Ik ontdekte dat de Freinetpedagogie er voor mij één is die met de twee voeten geworteld is in het leven zelf en dat vind ik het belangrijkst.
Toen ik hoorde dat Keerpunt Antwerpen een feit zou worden in september 2023 wilde ik dan ook graag mee stappen in dit verhaal. Het werd tijd voor een nieuw hoofdstuk in mijn leven: een keerpunt. Sinds september ziet dat er immers helemaal anders uit: niet alleen geef ik les op deze spiksplinternieuwe school, ik ben ook deeltijds coördinator geworden van Pzazz, een online platform voor recensies over de podiumkunsten én ik volg in de weekends een opleiding tot Docent en Regie Theater aan de Toneelacademie in Maastricht. Ik ben heel tevreden met en geïnspireerd door deze combinatie van bezigheden, die elkaar sowieso versterken. Benieuwd wat de toekomst brengt.

Chris Timmermans

mentor

Ik kies voor Keerpunt Antwerpen na drieëndertig jaar begeester(en)d lesgeven op een traditionele lagere school, als lid van een dreamteam vol positief ingestelde collega’s. De laatste twintig jaar werkte ik daar met de zesdeklassers, maar ik kreeg er vooral de kans om als maker en bezieler van schoolmusicals, muziektheater, muzische parcours en culturele projectweken klasdoorbrekend buiten de lijntjes te kleuren. Dat gebeurde in brede samenwerking tussen directie, leerkrachten, ouders, externe experten, organisaties en kunstenaars. Voor mij bestaat er niets mooiers dan kinderen en jongeren onder te dompelen in een thema dat al hun zintuigen prikkelt, hen aanzet tot nadenken, filosoferen, ontdekken en creëren. Verwondering blijft daarbij het toverwoord.

Een wereldkaart, een historische tijdsbalk, een kunstwerk en een stapel boeken zijn voor mij de basiselementen van een vaste, gezellige leerplek, maar niet zonder een venster op de buitenwereld en een deur om, zo vaak als kan, die buitenwereld in te stappen.

Muziek is mijn oudste liefde, van klassiek over jazz en wereldmuziek tot alternatieve pop en rock. Ik beleef haar graag passief als luisteraar, grasduinend door de muziekgeschiedenis, maar ook actief als piano-improvisator en digitale songknutselaar.

Als man van verhalen blijf ik gefascineerd door de Oude Grieken, door hun mythen, theaterteksten en epossen en met Odysseus als mijn favoriete held. Samen theater maken betekent voor mij de meest complete en intense groepservaring. Daarnaast promoot ik actief (jeugd)literatuur en poëzie en ben ik een voorvechter van filosoferen met kinderen en jongeren. Lezen en schrijven zou ik dan ook mijn tweede natuur durven noemen en ik kan niet wachten om (als schrijfdocent in opleiding) een Keerpunt-atelier ‘Schrijfklas’ op te starten.

De stad is voor mij een vertrouwde en nooit vervelende habitat, maar net zo graag zoek ik het isolement en de stilte van de natuur op, het liefst kamperen, met het ruisen van de zee binnen gehoorafstand.

Contacteer ons

Social Media

adres

Meistraat 2, 2000 Antwerpen

email

antwerpen@keerpuntscholen.be

Telefoon

Tel: 0485 58 85 05